
Biurowa kultura słodyczy rujnuje zdrowie
24 czerwca 2016, 12:14Torty i ciasta przynoszone do pracy, by świętować czyjeś urodziny czy inne ważne okazje, rujnują, wg prof. Nigela Hunta z Wydziału Chirurgii Stomatologicznej Królewskiego College'u Chirurgów, nie tylko uzębienie, ale i wagę.

Pszczoły są bardziej produktywne w miastach
24 czerwca 2016, 10:17W mieście pszczoły (Apiformes) częściej zapylają rośliny, mimo że tutaj częściej są zapasożycone, co znacznie skraca ich życie.

Niedźwiedzice korzystają z ludzkiej tarczy
23 czerwca 2016, 09:57Samce niedźwiedzi zabijają młode innych samców. Czasem ginie też broniąca ich matka. Nowe badania przeprowadzone w Skandynawii sugerują, że niedźwiedzie matki chronią swe młode wykorzystując w tym celu... ludzi

Badanie: mięso i ziemniaki wciąż są podstawą polskiego obiadu
22 czerwca 2016, 06:16Niemal 50 proc. Polaków na obiad je mięso, a 42 proc. ziemniaki. Po kasze sięga zaledwie około 2 proc. z nas, zaś po rybę wciąż niecałe 4 proc. Na śniadanie ponad 84 proc. wybiera pieczywo, a tylko 4 proc. zupę mleczną - wynika z badania polskich naukowców.

Czekolada z dodatkiem 50% wołowiny
21 czerwca 2016, 12:38Mustafa Farouk, technolog żywności z Ag Research, stworzył wysokobiałkową czekoladę zawierającą 50% wołowiny. Chce zachęcić do niej ludzi, współpracując ze sklepem Devonport Chocolates z Auckland.

Topią się dna arktycznych jezior
20 czerwca 2016, 12:23Amerykańska Unia Geofizyczna informuje, że pod płytkimi arktycznymi jeziorami topi się wieczna zmarzlina. Od około 30 lat cieplejsze zimy i związane z tym większe opady śniegu powodują, że na jeziorach pojawia się coraz mniejsza pokrywa lodowa

Wielki sukces Chin na rynku superkomputerów
20 czerwca 2016, 11:13Nowy chiński superkomputer, Sunway TaihuLight, znalazł się na czele najnowszej listy TOP500. Wydajność maszyny w teście Linpack wyniosła 93 petaflopsy, jest więc trzykrotnie większa od dotychczasowego lidera, również chińskiego Tianhe-2. Jednak tym, o czym należy przede wszystkim wspomnieć, jest fakt, że Sunway TaihuLight to w pełni chińska konstrukcja

Finowie wyjaśniają, jak działa 'niemożliwy silnik'
20 czerwca 2016, 09:20W recenzowanym piśmie AIP Advances 6 ukazał się artykuł na temat kontrowersyjnego silnika EmDrive. Jego autorzy, profesor fizyki Arto Annila z Uniwersytetu w Helsinkach, doktor chemii organicznej Erkki Kolehmainen z Uniwersytetu w Jyväskylä oraz fizyk Patrick Grahn z firmy Comsol, twierdzą, że EmDrive zyskuje ciąg dzięki ucieczce fotonów z zamkniętej komory.

Sposób na zapamiętanie - ćwiczenia 4 godz. po uczeniu
17 czerwca 2016, 11:02Naukowcy odkryli, że ludzie, którzy ćwiczyli 4 godziny po uczeniu, 2 dni później pamiętali opanowywany materiał lepiej niż ci, którzy ćwiczyli bezpośrednio po sesji albo nie ćwiczyli w ogóle.

Z irlandzkiego bagna wydobyto 10 kg masła sprzed 2 tys. lat
17 czerwca 2016, 06:17Wydobywając torf z bagna Emlagh w hrabstwie Meath w Irlandii, Jack Conway natrafił na duży blok masła. Mężczyzna skontaktował się miejscowym muzeum, które zwrotnie poinformowało go, że 10-kg gomółka ma szacunkowo ponad 2 tys. lat.